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SANTA CRUZ COUNTY PLANNING DEPARTMENT POLICY/ORDINANCE 
INTERPRETATION 

 
Interpretation No.: RES-CDP-02 (Residential Improvements Requiring Coastal Approvals) 
Effective Date:       03/01/10 
Originally Issued:   (Replaces RES-CDP-01, issued 6/1/03)__________________________ 

Question 
What improvements to an existing single-family residence in the Coastal Zone are exempt 
from the requirement for a Coastal Approval? 
 

Applicable Ordinance Section(s) 
13.20.068(a) 

13.20.070 through 13.20.078 
California Administrative Code Title 14, Section 13250 

 
INTERPRETATION: 

 
The following table lists exempt and non-exempt work for single-family residences located 
outside the appealable area: 

Exempt Work Non-Exempt work 
Additions of new enclosed and covered floor area less 
than 500 sq. ft. * to an existing building or a new 
attached carport less than 500 sq. ft.13.20.068(a)(1)(i) 

Additions of new enclosed and covered floor area 500 
sq. ft. or greater* to an existing building or a new 
carport 500 sq. ft. or greater. 13.20.068(a)(1)(i) 

A new building less than 500 sq. ft.*, including both 
non-habitable and habitable accessory structures, or 
a new carport less than 500 sq. ft.  
13.20.068(a)(1)(i), (2)(i) 

Any new building or carport 500 square feet* or 
greater. A habitable accessory structure with a 
bathroom. Second units. 13.20.068(a)(1)(i), 
13.20.068(a)(2)(i) 

Demolition of structures other than buildings or 
carports, including decks and fences. Demolition less 
than 500 sq. ft. of a building or portion of a building.   

Demolition of 500 sq. ft. or more of a building or 
portion of a building or carport.  

Non-building improvements, such as swimming pools, 
fences, retaining walls and decks (attached, 
detached, enclosed and covered decks), and 
landscaping. 13.20.068(a)(1)(iii, iv) 

 

The replacement of existing legal water storage tanks, 
wells, or septic systems. 13.20.068(a)(1)(v) 

The expansion of existing or the construction of new 
water wells or septic systems. 13.20.068(a)(2)(vi) 

Conversions of non-habitable structures or portions of 
a structure to habitable structures or areas, including 
non-habitable attics to habitable areas, except for 
conversions to a second unit or adding a bathroom to 
a habitable accessory structure. 13.20.068(a)(2)(i) 

Conversion of an existing structure to a second unit or 
to a habitable accessory structure with a bathroom. 
13.20.068(a)(2)(i) 

 Any proposed improvement, new structure, or 
alterations to an existing structure, where the existing 
structure or the additions and/or alterations are located 
within 50 feet of the edge of a coastal bluff, on a 
beach, wetland, or seaward of the mean high tide line. 
Any significant alteration of land forms on a beach, 
wetland, or sand dune, or within 50 feet of the edge of 
a coastal bluff. 13.20.068(a)(2)(iii, iv, v) 

 Any improvements where a previous Coastal Approval 
indicated that future improvements would require an 
Amendment or Coastal Approval. 13.20.068(a)2(ii) 
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* The square footage of new additions or structures is based upon a “net increase”: 
If demolition of a building or portion of a building less than 500 sq ft occurs concurrently with an 
addition or a new structure, then the square footage of the area being demolished is subtracted 
from the square footage of the addition or new structure to determine the net increase. Demolition 
of structures other than buildings, such as decks, is not subtracted from the square footage of a 
new addition or structure in determining the net increase. Demolition exceeding 500 sq ft requires 
a Coastal Approval and cannot be subtracted from the square footage of the new addition or 
structure in determining the net increase. New single-family dwellings are not exempt from the 
requirement for a Coastal Approval.  

 
The following table lists exempt and non-exempt work for single-family residences located 
inside the appealable area: 

 

 
* The square footage of new additions or structures is based upon a “net increase”: 

Exempt Work Non-Exempt work 
Additions of new enclosed covered floor area or a 
carport of up to 10% of an existing structure or up to 250 
square feet*, whichever is less (one time only). 
13.20.068(a)(1)(ii) 

Additions of new enclosed covered floor area 
or a carport that exceed 10% of the existing 
structure or that exceed 250 square feet*. 
13.20.068(a)(1)(ii) 

New buildings up to 250 square feet*, including carports 
and habitable and non-habitable accessory structures 
(one time only).  
13.20.068(a)(1)(ii) 

Any habitable accessory structure with a 
bathroom or a second unit. All new buildings, 
including garages and carports, that exceed 
250 square feet*. 13.20.068(a)(1)(ii) 

Demolition of structures other than buildings, including 
decks and fences. Demolition of up to 250 square feet* 
of a building or portion of a building.  

Demolition exceeding 250 square feet* of a 
building or carport or portion of a building. 

Non-building improvements, such as swimming pools 
and decks (including attached, detached, enclosed and 
covered decks), landscaping, fences and retaining walls, 
excluding front yard or street-side fences or retaining 
walls greater than 3 feet in height. 13.20.068(a)(1)(iii) 

Front yard or street-side fences or retaining 
walls greater than 3 feet in height. 
13.20.068(a)(1)(iii) 

The replacement of existing water storage tanks, wells, 
or septic systems  13.20.068(a)(1)(v) 

The expansion or construction of water wells 
or septic systems  13.20.068(a)(1)(v) 

Conversions of non-habitable structures or portions of a 
structure to habitable structures or areas, including non-
habitable attics to habitable areas, except for 
conversions to a second unit or adding a bathroom to a 
habitable accessory structure. 13.20.068(a)(2)(i) 

Conversion of an existing structure to a 
second unit or to a habitable accessory 
structure with a bathroom. 
13.20.068(a)(2)(i) 

 
 

Any proposed improvements or new 
structures, or additions or alterations to an 
existing structure, where the existing structure 
or the additions and/or alterations are located 
within 50 feet of the edge of a coastal bluff, on 
a beach, wetland, or seaward of the mean 
high tide line. Any significant alteration of land 
forms on a beach, wetland, or sand dune, or 
within 50 feet of the edge of a coastal bluff. 
13.20.068(a)(2)(iii, iv, v) 

 Any improvements where a previous Coastal 
Approval indicated that future improvements 
would require an Amendment or Coastal 
Approval. 13.20.068(a)2(ii) 
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If demolition of up to 250 square feet of a building or portion of a building occurs concurrently 
with an addition or a new structure, then the square footage of the area being demolished is 
subtracted from the square footage of the addition or new structure to determine the net increase. 
Demolition exceeding 250 sq ft requires a Coastal Approval and cannot be subtracted from the 
square footage of the new addition or structure in determining the net increase. Demolition of 
other structures such as decks is not subtracted from the square footage of a new addition or 
structure in determining the net increase. New single-family dwellings are not exempt from the 
requirement for a Coastal Approval.  
 

Reason 
 
This interpretation clarifies provisions in Section 13.20.068(a) of the Coastal Zone 
Regulations regarding improvements to single family residences that are exempt from the 
requirement for a Coastal Approval. The purpose is to ensure consistent application of our 
local Coastal regulations. The state law provisions that our local regulations implement 
(Section 13250 of the California Coastal Commission Administrative Regulations) were 
reviewed when needed to clarify specific provisions of our local regulations. 
 
Following is a discussion of several of the specific exemptions listed in this interpretation. 
 

 •  Exemptions for new buildings or carports or additions of enclosed covered floor 
area or carports to existing buildings: 
 
County Code Sections 13.20.068(a)(1)(i) and 13.20.068(a)(1)(ii) specify the size of 
additions to existing structures or new structures that are exempt, with stricter 
requirements inside the appealable area. These sections refer specifically to 
buildings, since improvements and structures that are not buildings are exempted 
under Section 13.20.068(a)(1)(iii). Carports are included with buildings, since they 
have similar visual impacts. Since Section 13.20.050 states that development that is 
not specifically exempted requires a Coastal approval, then additions to buildings or 
new buildings exceeding the size limitations in Section 13.20.068(a) are not 
exempt. Also, any addition is not exempt if a previously issued Coastal Approval 
indicated that future additions would require a Coastal Approval or Amendment. 

 
Within the appealable area, additions or new buildings are exempt from the 
requirement for a coastal permit one time only, consistent with Section 13250(b)(4) 
of the California Code of Regulations. 
 
•  Exemptions for habitable accessory structures: 

 
Language in our Coastal Regulations suggests that habitable accessory structures 
are not exempt. However, over time the definitions for habitable and non-habitable 
accessory structures in the County Code have changed, such that the structures are 
now very similar, with the primary difference being the presence of area heat in 
habitable accessory structures. Consistent with these definitions, it is appropriate to 
treat habitable and non-habitable accessory structures similarly in the Coastal Zone. 
Therefore, both habitable and non-habitable accessory structures that comply with 
the size limits specified in Section 13.20.068(a) are exempt from the requirement 
for a Coastal Approval.  
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Under state law, guesthouses are not exempt from Coastal Approvals. Although we 
no longer have a definition for guesthouse in our County Code, a habitable 
accessory structure with a bathroom would be considered a guesthouse under most 
standard definitions. Therefore, to be consistent with state law, a Coastal Approval 
is required for a habitable accessory structure with a bathroom. 
 
  •  Exemptions for demolition: 
 
Our local regulations do not specifically exempt demolition. However, minor 
demolition has less potential for environmental effects than new construction or 
additions, and is therefore exempt from the requirement for a coastal approval. 
Larger scale demolition has greater potential for adverse environmental effects, 
particularly in sensitive habitats. Therefore, demolition exceeding 500 square feet 
outside the appealable area or exceeding 250 sq ft inside the appealable area is not 
exempt from the requirement for a coastal approval.  

 
  •  Exemptions for non-building improvements, outside the appealable area: 
 
County Code Section 13.20.068(a)(1)(iii) lists other improvements to single family 
residences that are exempt from the requirement for a Coastal Approval. Our local 
regulations are unclear as to whether structures such as swimming pools and fences 
are exempt, or whether it is only improvements to the structures that are exempt. 
However, outside the appealable area state law considers these types of 
improvements to be part of the single-family residence and therefore exempt. By 
extension, for single-family residences located outside the appealable area our local 
regulations also exempt structures such as swimming pools and fences that are not 
buildings from requiring a Coastal Approval.  
 
•   For properties in the appealable areas, front yard and street side yard fences and 
retaining walls greater than 3 feet in height are not exempt: 
 
Within the appealable areas, state law specifies that significant structures including 
fences that have the potential for negative environmental effects are not exempt 
from coastal permits. Since front yard fences greater than 3 feet in height in the 
appealable areas have the potential for significant environmental effect by blocking 
the public viewshed, these fences are not exempt from the requirement for a coastal 
permit. Other types of structural site improvements, including decks and swimming 
pools, within the appealable area are exempt from the requirement for a Coastal 
permit, since these structures are unlikely to negatively impact the environment. 

 
Other types of development on properties with single-family residences, such as grading, that 
are not specifically exempted in Section 13.20.068 are subject to Coastal Approvals. 
Development that is not exempt may still qualify for a Coastal Exclusion and therefore not 
require a Coastal Approval (see 13.20.070 through 13.20.078). Development in the Coastal 
Zone that is not exempt and does not qualify for an Exclusion requires a Coastal Approval.  
 
 
___________________________                                        ________________________ 
Tom Burns, Planning Director                               Date 

 


