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Interpretation No.: WCF-01 (Wireless Communication Facilities Ordinance) 
Effective Date: May 12, 2004 
Originally Issued: May 12, 2004 
R evised: N/A 
 

Issues 
 
The Wireless Communications Facilities (WCF) Ordinance (County Code Sections 
13.10.660-668) does not contain a specific height limit for cellular telecommunications 
towers (cell towers) or other types of WCF antenna structures (e.g., roof-mounted 
antennas).  However, the WCF Ordinance (Sec. 13.10.663[b][6]) states that a variance is 
required for approval of a WCF over the height limit for structures in the zone district 
(this requirement was added by the Coastal Commission as part of their certification 
process).  Because the height limits for structures in each zone district are subject to 
several exceptions (Sec. 13.10.510[d][2]), there has been confusion as to what height 
WCFs may be constructed without the need for a variance.  A second issue regards 
potential proposals to co-locate antennas on existing towers that already exceed the 
height limit. 
 

Purpose 
 
To clarify the height to which a new WCF may be built without a variance, and clarify 
regulations regarding proposed co-located antennas on existing towers that exceed the 
height limit.   
 

Applicable Ordinance Sections  
 

�13.10.510(d)2 
�13.10.663(b)(6) 

 
INTERPRETATION: 

 
1. WCF Height Limits: Section 13.10.510(d)(2) of the County Code (height limit 
exceptions) allows certain types of non-habitable structures (e.g., chimneys, church 
steeples, flagpoles, non-commercial radio and television antennas, etc.) to exceed the 
zoning district height limits for habitable structures by 25-feet. Section 13.10.510(d)(2) 
also states that “free-standing antennas” may exceed the zoning district height limit for 
habitable structures by up to 50-feet.  
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Since the WCF Ordinance was not intended to limit the height of WCF towers/antennas 
to the height limits for habitable structures, the County Code’s exceptions to height limits 
(Sec. 13.10.510[d][2]) as applied to the height regulations in the WCF Ordinance (Sec. 
13.10.663[b][6]) shall be interpretedi to allow cell towers and other types of WCFs to 
exceed the height limits for habitable structures without the need for a variance. Under 
this interpretation, height limits for free-standing cell towers can be allowed up to a 
height of 50-feet higher than the zoning district’s height limit for habitable structures 
(without the need for a variance), and roof- or building-mounted antennas can be allowed 
up to a height of 25-feet over the height limit for habitable structures in the zoning district 
(without the need for a variance). However, while these would be the maximum allowed 
WCF heights without a variance, the WCF Ordinance strongly encourages applicants to 
build new WCFs as short as possible so as to minimize visual impact. 
 
Therefore, the WCF maximum tower/antenna heights allowed in each zoning district are 
as follows (i.e., variances would be required for tower/antenna heights exceeding these 
limits): 
      Roof/Building-  Free-standing  

Zone District    Mounted WCFs  WCF Towers 
 
TP, PR (Allowed areas)   53-feet   78-feet 
RA, RR, SU*,  (“Restricted” Areas)   
R-1, RM (“Prohibited” Areas) 
 
RB (“Prohibited” Area)   42-feet (ocean side)  67-feet (ocean side) 
      50-feet (cliff side)  75-feet (cliff side) 
 
A, AP (Allowed areas)   65-feet   90-feet 
CA (“Prohibited” Area) 
 
PA, VA, C-1, C-2,    60-feet   85-feet 
CC, C-4, M-1, PF (Allowed areas) 
 
M-3 (Allowed area)   65-feet   90-feet 
 
* with a residential General Plan land use designation 
 
NOTE: For all WCF antenna structures greater than the allowed height for habitable 
structures in the zone district, the findings should address the exception allowing the 
height limit to be exceeded (i.e., citing Section 13.10.510[d]2) in addition to the visual 
impact criteria specified in the WCF Ordinance (Sec. 13.10.660 through 13.10.668, 
inclusive)..  
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2. Antennas Co-located onto Existing Towers that Exceed the Height Limit: Since adding 
an additional set of antennas onto an existing WCF tower (“co-location”) will generally 
result in less visual impact than constructing a new separate WCF tower, co-locations on 
existing WCF or other towers/structures that exceed the WCF height limit shall be 
allowed, but only if the height of the existing WCF tower is not increased, and subject to 
the visual impact criteria specified in the WCF Ordinance (Sec. 13.10.660 through 
13.10.668, inclusive).  
 
 
___________________________________ 
Tom Burns, Planning Director 
 
 
                                                           
i Current Wording of Subsection 13.10.663(b)(6) – Height (of WCFs): “Any applications for 
towers of a height more than the allowed height for structures in the zoning district must include 
a written justification proving the need for a tower of that height and the absence of viable 
alternatives that would have less visual impact and shall, in addition to any other required 
findings and/or requirements, require a variance approval pursuant to Code Section 13.10.230. 
“ (language added above by Coastal Commission shown in italics).   
 
Interpretation:  The wording “…the allowed height for structures in the zoning district…” shall 
be interpreted as meaning: the allowed height for structures in the zoning district, including 
applicable height exceptions as referenced in subsection 13.10.510(d)(2) applicable to similar 
structures.    
 
Wording of Subsection 13.10.510(d)(2) – Zoning Ordinance Height Exceptions:  “Chimneys, 
church spires and steeples, water tanks, cooling towers, elevators, flagpoles, monuments, non-
commercial radio and television antennas, fire towers, and similar structures not used for human 
habitation and not covering more than ten percent of the ground area covered by the structure, 
may be erected to a height of not more than 25-feet above the height limit allowed in any district. 
Utility and commercial poles and structures may not be subject to the height limits prescribed in 
the district regulations …..Non-commercial radio and television towers or free-standing antennas 
may exceed the height limits above by 25-feet with the approval of a Level IV Use Approval.”  
(emphasis added). 
 
Interpretation:  WCF towers and antennas are similar to non-commercial radio and television 
antennas in their appearance and when properly disguised may appear similar to chimneys, 
church spires, flag poles, etc. thus, the phrase “…similar structures not used for human 
habitation and not covering more than ten percent of the ground area covered by the structure” 
shall be interpreted as applying to both roof/building mounted WCFs and freestanding WCF 
towers. Therefore, the allowed height (without a variance) of all types of WCFs is up to 25-feet 
above the allowed height for habitable structures in each zoning district.   
 
The wording stating that “…free-standing antennas may exceed the height limits above by 25-
feet with the approval of a Level IV Use Approval” shall be interpreted as meaning that, because 
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all WCFs already require a Level V Use Approval, free standing WCF antennas (i.e., cell 
towers), including monopoles and artificial tree-poles, are allowed to be up to 50-feet higher than 
the height limit for habitable structures in the zoning district without a variance.   
 
The sentence stating that “Utility and commercial poles and structures may not be subject to the 
height limits prescribed in the district regulations” shall be interpreted as not relieving WCFs 
from the height limits (and the height limit exceptions) prescribed in the district regulations (to 
do so would render Section 13.10.663(b)(6) meaningless). As a result, the variance requirement 
in 13.10.663(b)(6) would apply to any application for a roof/building mounted antenna more 
than 25-feet higher than the zoning district height limit, or for a free-standing WCF tower more 
than 50-feet higher than the zoning district height limit. 
 
Effect:  Subject to a Level V approval, but without the need for variance approval, rooftop and 
other building-mounted antennas could extend up to 25-feet above the zoning district’s allowed 
height for buildings, and free-standing, ground mounted WCF towers could extend up to 50-feet 
above the zoning district’s allowed height for buildings. However, while these would be the 
maximum allowed WCF heights (without a variance), the WCF Ordinance strongly encourages 
applicants to build new WCFs as short as possible so as to minimize visual impact.  Moreover, 
the WCF Ordinance also requires that findings be made that a proposed WCF will not 
significantly affect the County’s visual resources, or if it must, that there is compelling evidence 
that there are no less visually obtrusive feasible alternatives. 
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